PEOPLE’S PLATTER
Dutch below.
Inspired by the popular political slogan Nothing About Us Without Us, Katie Ceekay looks at the Nacht Van De Kunst & Wetenschap’s Inclusivity theme by reversing the approach of further marginalising the marginalised. Katie looks for examples of what she thinks could represent some description of ‘inclusivity’ within the people she has met and the stories she has gathered. Her People’s Platter will host a person-first perspective naturally limited to the 3 narratives presented: an Irishman and artist living in London, a highly perceptive biochemist from Iran, and a refreshing Dutchman who’s deaf identity starts with a capital ‘D.’ Katie’s aim is to share stories, histories and perspectives using food as a visual, thought-provoking and metaphorical tool, without generalising or objectifying. The edible ode’s on the Platter have grown from a series of interviews, resulting in the need to bake a Shepherd’s Bisteeya, a Triplicate of Rose dishes and a Soup in sheep’s clothing.
Geïnspireerd door de populaire politieke slogan Nothing About Us Without Us bestudeerde Katie Ceekay het thema Inclusivity van de Nacht van de Kunst & Wetenschap. De Ierse kunstenaar zoekt naar voorbeelden waarvan zij denkt dat ze een beschrijving kunnen geven van ‘inclusiviteit’. Ze verzamelde verhalen van mensen die ze heeft ontmoet. People’s Platter presenteert 3 van deze verhalen. Katie laat je kijken door de ogen van een Ier en kunstenaar in Londen, een zeer scherpzinnige biochemicus uit Iran en een verfrissende Nederlander met een dove identiteit die begint met een hoofdletter ‘D.’ Katie’s doel is om verhalen, gebeurtenissen en perspectieven te delen in combinatie met voedsel als een visuele, tot nadenken stemmende en metaforische tool, zonder te generaliseren of te objectiveren. Peoples Platter is ontstaan uit een reeks interviews en de noodzaak om een Shepherd’s Bisteeya, een Triplicate of Rose-gerecht en een Soep in schaapskleren te bakken.
On the menu:
BITES:
The Shepherd’s Bisteeya African Bisteeya-style filo-pastry w/ a hearty Irish shepherd’s pie filling
Triplicate with roses. Coconut-honey Halva w/ roses & pistachio, Persian spiced granola & homemade oat milk
Soup for you, in this way. Tomato soup cake w/ Gazpacho Sorbet
SIPS:
Cardamom Rose Oat Milk Homemade oat milk w/ cardamom, rose water & vanilla
Ginger Lemonade Homemade ginger lemonade w/ fresh radish from the garden w/ Markievicz Seaweed Tincture
A dash of homemade, organic Irish Kombu infused whiskey for the lemonade
About Katie:
Katie Ceekay (1990) is an Irish artist living and working in Groningen who uses food and social spaces as conversation tools to bring history, politics, identity and critical curiosity to the table. Katie is a participatory-based artist who operates the Politieke Keuken, runs workshops and educative sessions and is mostly invested in long term, people-orientated creative work.
(NL)
Over Katie:
Katie Ceekay (1990) is een Ierse kunstenaar, woonachtig in Groningen. Ze werkt met voedsel en sociale omgevingen als conversatie tool, om zo onderwerpen als geschiedenis, politiek, identiteit en kritische nieuwsgierigheid aan te snijden. Katie is een participatory-based kunstenaar en is werkzaam in de Politieke Keuken, geeft workshops en educatieve sessies en is voornamelijk bezig met langdurig, mensgericht creatief werk.