Linda Duits: Diversiteit en Netflix

Populaire cultuur is veel meer dan alleen vermaak, het is een toneel van strijd. Na het uitkomen van Star Wars: The Last Jedi waren er duizenden fans boos, omdat ze vonden dat vrouwelijke personages te nadrukkelijk aanwezig waren in de film. Online zien we oproepen om films boycotten omdat het te ‘politiek-correct’ zou zijn, en er worden slechte recensies geschreven nog voordat een titel uit is. Sommige mensen zeggen zelfs dat er een ware cultuuroorlog woedt.

In deze lezing gaat Linda Duits in op diversiteit in hedendaagse populaire cultuur. Ze richt zich daarbij vooral op de politieke economie rond inclusie: wat heeft Netflix te winnen met het aanbieden van progressieve series als Sense8 en Special?

Linda Duits is sociaalwetenschapper gespecialiseerd in populaire cultuur, in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit. Ze schrijft columns voor Folia en Brainwash en verschijnt regelmatig in de media als expert. Als onderzoeker is zij verbonden aan het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek van de Universiteit Utrecht. Het optreden van Linda Duits is in samenwerking met het COC Groningen en Drenthe.

Tweet Deel