RE:charge / Energy Academy Europe & Science LinX

Expositie Re:charge
Wist je dat een Nederlander per jaar meer dan 23 kilo elektronisch afval produceert? En dat twee keer per week geen vlees eten je 320 kilo CO2-uitstoot per jaar scheelt? Wat weet je eigenlijk over jouw energy lifestyle? Zo langzamerhand is duidelijk dat ons energiegebruik flink uit balans is. Maar hoe doorbreken wij vastgeroest gedrag om die balans te herstellen? Wetenschap en technologie kunnen ons helpen het roer om te gooien.

Daar kun je alles over zien tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap, in de reizende wetenschapsexpositie RE:charge van Science LinX. Fiets zelf een smoothie in elkaar, check het verbruik van alledaagse apparaten, kijk wat er allemaal in een smartphone zit en laat jezelf een persoonlijk energielabel aanmeten. Ook kun je van oude beeldschermen een hologram-projector voor je smartphone maken.

RE:charge vind je in de Der Aa-kerk. Daar zijn er naast de expositie ook acts te zien, variërend van het Canto Quartet tot een interspecies connector tussen mens en schimmel.

Energielabels and selfies #REchargezen
Apparaten, de auto en zelfs je huis hebben tegenwoordig een energielabel dat laat zien hoe energiezuinig ze zijn. Maar ook de keuzes die jij maakt hebben invloed op het milieu. In de expo kun je daarom een persoonlijk energielabel bemachtigen. Durf jij de vergelijking met je vrienden aan? Trots op je label? Post een energy selfie op #REchargezen (Instagram).

Blenderfiets
Er is 40 kilojoule (kJ) nodig om een kopje water tot het kookpunt te brengen; met deze hoeveelheid energie kun je ook een baksteen van een kilogram 4 kilometer omhoog schieten, of een stadsbus van 4 ton een meter optillen.

Ook je lijf kan flink wat power produceren. Op de blenderbike in de expo kun je bevroren fruit mixen tot een lekkere smoothie. Maar hoe snel en hoe lang moet je daarvoor trappen? Let op de toerenteller. Is de beloning die op je wacht voldoende om je over het dode punt te krijgen?

In samenwerking met kunstenaar Rob Grip, www.robgrip.nl en Sociale Psychologie en omgevingspsychologie, RUG


Energysense
Hoe gaan wij om met energie? Om die vraag te beantwoorden willen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (en Hanzehogeschool) informatie verzamelen van tienduizend huishoudens in het noorden van Nederland, tien jaar lang. Via slimme meters, vragenlijsten, interviews en andere bronnen krijgen ze inzicht in het energieverbruik, gedrag en houding van huishoudens. Iedereen kan meedoen aan Energysense, tijdens De Nacht kun jij je ook opgeven. Daar kun je ook vragen stellen aan de onderzoekers.

Energysense is een living lab, het geeft ons de informatie om een duurzame toekomst te bouwen.
Met die inzichten kunnen we samen de oplossingen voor een duurzamere toekomst ontwikkelen. Oplossingen die echt passen bij de behoeften en leefstijl van alle huishoudens.

In samenwerking met energysense, www.energysense.nu.

De opstellingen van RE:charge zijn gebaseerd op onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Energy Academy Europe. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door GasUnie en GasTerra.

 

Tweet Deel