Saman Amini

Samenloop van Omstandigheden 

In Samenloop van Omstandigheden vertelt, zingt en rapt Amini over zijn jeugd, de liefde en alles wat nodig is om overeind te blijven als er niks meer overeind staat. Met de nodige humor en sprekende animaties schets Amini een indringend portret van zijn leven.

In de zomer van 2017 was Saman Amini te zien op reizend festival De Parade met een autobiografische liedjes voorstelling met live band, anekdotes en projecties. Samenloop van Omstandigheden biedt perspectief op de wereld vanaf ‘de andere kant van het hek’. Amini vertelt, zingt en rapt over zijn jeugd vanuit het perspectief van een jongen die beide kanten van het hek als zijn broekzak kent. Hij vertelt over hoop en armoede, strijdlust en onrecht, veerkracht en ongelijkheid. 

‘Maar ‘vrijheid heeft zijn motherfucking prijs’

Met zijn indringende, menselijke vragen komt Amini dicht bij de toeschouwer. De voorstelling heeft een ondertoon van berusting en kalme vastbeslotenheid. Amini viert het (over) leven en spreekt alle zintuigen aan om zijn verhaal kracht bij te zetten. 

Multimedia
De voorstelling wordt verrijkt door inzet van projecties en het samenkomen van videokunst en decor. Animaties versmelten in het spel, door soms bijna als tegenspeler te fungeren. De begeleidende muzikanten – een bassist, drummer en toetsenist – zijn organisch geïntegreerd in het verhaal en de beelden. Amini’s kracht ligt in de gezongen vertelling. Hij verleidt je nu eens met een bitterzoete blues, dan weer slaat hij je om de oren met scherpe raps, schurend en pijnlijk. Deze hebben een uniek karakter door de melodieuze uitvoering, die doet denken aan Perzische zang.

Recensies

★★★★★ Dagblad van het Noorden

★★★★ Scenes 

★★★ NCR Handelsblad – “De rijke symboliek en aangrijpende inhoud maken van Samenloop van omstandigheden een van de beste voorstelling die de afgelopen jaren op de Parade te zien zijn geweest.” 

★★★Theaterkrant –   Je wilt toch vooral Amini niet uit het oog verliezen, intrigerend met zijn krachtige podiumpersoonlijkheid. De teksten rollen soepel van zijn tong, zijn zinnen zijn scherp en maken indruk.”

★★★★ De Volkskrant – Amini is een overrompelende podiumpersoonlijkheid die iedereen inpakt met zijn aanstekelijke glimlach en zijn futuristisch-melodieuze muziek 

Saman Amini

Tweet Deel