Science Battle

Veel mensen denken dat wetenschap moeilijk is. Of saai. Dat de onderzoeker in een stoffige donkere kelder aan zijn specialistisch vakgebied werkt, zonder de wereld om hem heen nog op te merken. De Sciencebattle gaat voor eens en voor altijd bewijzen dat wetenschap helemaal niet saai hoeft te zijn. Drie promovendi nemen het tegen elkaar op in een Science Battle over hun vakgebied en over het onderzoek waar zij mee bezig zijn. Er komen drie wetenschappers aan bod en in totaal krijgen ze elk zes minuten de tijd. Aan het eind van de perfomance kiest het publiek een winnaar. Welke performance blijft jou het beste bij?

De wetenschappers zijn:

  • Het lijkt net of Julia Cramer ( TU Delft) in een James Bond film speelt. In een enorme kelder werkt zij met diamant om een computer te maken die niet meer te kraken is. De zogenaamde kwantumcomputer. Waren we net gewend aan de bits van onze PC, die alleen 0 of 1 kunnen zijn. Nu komen er qbits, die zowel 0 als 1 kunnen zijn. Weird!
  • Probeer eens een gesprek te voeren, zonder je handen te gebruiken: dat valt nog niet mee. Linda Drijvers (Radboud Universiteit Nijmegen) doet onderzoek naar de functie van handgebaren in taal.
  • Veel mensen zouden best gebruik willen maken van schonere energiebronnen, maar zonnepanelen op het dak zetten is dan net een stap te ver. Michiel de Jong (TU Delft) werkt aan een oplossing die veel eenvoudiger is: haal de stroom gewoon uit je raam!

 

 

Tweet Deel