Zomaar Radio

Met als doel het verbinden van de Noord Nederlandse muziek en kunsten, met name vanuit de meer experimentele underground, beoogt Zomaar Radio een productiehuis en verzamelplaats van Podcasts te realiseren waarin jonge makers uit de regio zichzelf kunnen verdiepen en presenteren aan een groter publiek.

Sinds januari 2014 is het initiatief opgericht door Maud van Maarseveen. Inmiddels is Zomaar Radio uitgegroeid tot community radiostation waarin allerlei makers met verschillende achtergronden van kunstopleidingen tot omgevingsgerichte muziek- en cultuurliefhebbers hun eigen programma komen maken. Zo begon het station uit te groeien vanuit haar bescheiden studio/atelier in Backbone050, verhuisde het vervolgens naar kunstpodium de Gym en wordt het initiatief inmiddels ondersteund met een eigen studioruimte en samenwerking in Vera (Club for the international pop Underground) aan de Oosterstraat.

De wekelijkse Podcast releases worden zelfstandig door makers uit de community gerealiseerd met hulp van klein team aan hosts en programmeurs. De opnames vinden plaats in de vaste studio te Vera en sommige makers zenden vooraf opgenomen Podcasts in. Zomaar Radio ziet de Podcast als een artistieke uitingsvorm en laat de invulling geheel aan de maker, dit noemen we ‘Freeform’.

Naast het wekelijkse uitbrengen van podcasts opgenomen in de studio is Zomaar Radio ook actief op evenementen en festivals in de omgeving. Zo begon ze nog klein op Welcome To The Village in 2014 en groeide door naar 5-daagse uitzendingen tijdens Noorderzon (2017/2018) in samenwerking met Vera Downstage en Knetterijs waarna vier talkshows hebben plaatsgevonden met beeldende kunstenaars bij de Groninger Culturele Ambassade en twee volledige dagen met interviews en gastsprekers op het Grasnapolsky Festival 2019 gerealiseerd zijn. Ook organiseert Zomaar Radio haar eigen evenementen in Vera zoals Zomaar Casino waar buiten de kaders van de podcast met meerdere disciplines gewerkt kan worden aan het bereiken van het luisterpubliek.

De combinatie nieuwe muziek, eigenzinnige presentatie met jingles plus interviews met festival artiesten of kunstenaars creëert een interessante sfeer voor het publiek.

Tweet Deel