Zwoele zevende editie De Nacht van Kunst & Wetenschap

5 juni 2016 door Bram
Tweet dit bericht Post dit bericht

Fantastische sfeer in de Groningse binnenstad op zaterdag 4 juni

Het heerlijke weer zorgde afgelopen zaterdag voor een succesvolle, zwoele zevende editie van De Nacht van Kunst & Wetenschap. De zomerse temperaturen lieten het thema van het festival dit jaar, ‘het hart’, nog beter uit de verf komen. Voor het festival werden 3000 kaarten verkocht. Op alle tien locaties en op de pleinen bij het Academiegebouw en de Der Aa-kerk heerste tot laat een fantastische, hartverwarmende sfeer. Van ruimtevaarder André Kuipers tot de heerlijke gekte van muziekact SKIP&DIE, van de voorleeskunsten van Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig tot aan viltkunstenares Claudy Jongstra en van cabaretier Raoul Heertje tot aan de eigenzinnige troubadour Lucky Fonz III: overal nam De Nacht de bezoeker mee op een verrassende ontdekkingsreis langs kunst en wetenschap.

De rij voor André Kuipers voor het Academiegebouw vormde zich al vroeg. De bekendste ruimtevaarder van Nederland besprak de invloed van ruimte op het menselijk lichaam. Schrijver en fotograaf Hans Aarsman liet de aanwezigen anders kijken naar berichtgeving in de krant. Viltkunstenares Claudy Jongstra sprak in het Groninger Museum over haar passie voor vilt en de eigenzinnige troubadour Lucky Fonz III was voor veel mensen een van de hoogtepunten van De Nacht. In een afgeladen Doopsgezinde Kerk las Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig) voor uit zijn nieuwste boek en in de prachtige Kerk der Wetenschappen in de Der Aa-kerk genoten bezoekers van de spectaculaire projecties van WERC en de verschillende installaties en kunstwerken.

In de Groninger Forum Bibliotheek vond het talrijke publiek de ware liefde bij Robot Dating, leerden  liefdesbrieven schrijven met Susan Smit en deelden onder meer Ronald Giphart en Marjoleine de Vos hun favoriete liefdespassages. VPRO-presentator Tim den Besten besprak de favoriete gifjes van wetenschappers in het Universiteitsmuseum en cabaretier Raoul Heertje kreeg de lachers op zijn hand in Usva. Tot de nieuwe locaties van deze zevende Nacht behoorden onder meer TrainMore en de Doopsgezinde Kerk. De Nacht werd afgesloten met een afterparty in Vera.

Foto (c) Wouter Brem