Historie

De Nacht van Kunst & Wetenschap is in 2009 ontstaan als slotfestival van de viering van het 395-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen met het thema “Arts Meet Science”. Het idee achter De Nacht was om een kleine Groninger variant van de Museumnacht met een wetenschappelijke twist te organiseren. De bezoekers konden tijdens De Nacht genieten van lezingen, workshops, tentoonstellingen, debatten, wetenschappelijke experimenten, muziek en unieke voorstellingen waar kunst en wetenschap elkaar ontmoetten.

2011

Het enthousiasme van pers en publiek was zo groot dat een vervolg erop niet kon uitblijven. Met hulp van het Akkoord van Groningen en het Groninger Museum was het dan ook mogelijk om in 2011 een geweldige tweede editie van De Nacht neer te zetten.

2012

Ook op 2 juni 2012 was de binnenstad van Groningen weer gehuld in een bijzondere festivalsfeer. Met muziek, dans, theater, lezingen, workshops, wetenschap en vooral veel cross-over projecten. Na het festival in 2011 is er gekozen om De Nacht te verbinden aan de kernthema’s die Groningen hanteert. In 2011 startte het akkoord van Groningen de “Healthy Ageing” campagne genaamd: GA! Gezond & Actief Groningen. Samen met het festival stond zo de gehele stad in het teken van “Healthy Ageing”.

2013

In 2013 stond De Nacht in het teken van Energie, in de meest brede zin van het woord. Energie is een van de speerpunten van Groningen, liggend in de Energy Valley met een eigen Energy Academy en een zeer uitgebreid aanbod van energieonderwijs voor zowel hogeschool- als universiteitsstudenten. Zowel de inhoudelijke onderwerpen als de beleving van de bezoekers van De Nacht zullen een kern in zich dragen dat aansluit bij dit thema.

2014

In 2014 bestond de Rijksuniversiteit Groningen 400 jaar. De Nacht van Kunst & Wetenschap was zo, na vijf jaar, terug op de plek waar het idee ooit ontstond:  als onderdeel van het Lustrumprogramma van de Rijksuniversiteit Groningen. Het thema van het lustrum was ‘For Infinity’.

2015

De zesde editie van De Nacht van Kunst & Wetenschap was een groot succes en heeft ruim 7.000 bezoekers getrokken. Met elf deelnemende locaties was deze editie compacter van opzet dan eerdere edities. Dit zorgde niet alleen voor een fantastische sfeer binnen, maar resulteerde ook in een bruisende route tussen de deelnemende locaties. Van de prachtige visuele act van Club Guy & Roni en WERC in de Der Aa-kerk tot overvolle zalen in het Academiegebouw voor Leo Blokhuis en Arjen Lubach, van rijen wachtenden voor de mortuariumkisten van Famous Deaths tot rondzwaaiende theedoeken bij Cairo Liberation Front in studentensociëteit Albertus Magnus: overal nam De Nacht de bezoeker mee op een laagdrempelige ontdekkingsreis naar kunst en wetenschap.

2016

De zevende editie van De Nacht. Wederom compact, maar bomvol, met als absolute uitsmijter: de minitour die Andre Kuipers langs verschillende ‘Nachtpodia’ maakte.